24 Haziran, 2014

Yaz Aylarında Köpek Pireleriyle Nasıl Savaşılır ?

Sabah uyandığımda vücudumun her yeri deli gibi kaşınıyordu. Heryerimi yalayıp, dişlerimi tüm vücuduma geçiriyordum. Annem aşırı kaşıntımı farkedince hemen beni veterinere götürdü. Veteriner tüm vücudumu inceledi, ancak tüylerim siyah olduğu için pek birşey göremedi. Kaşıntımı hafifletmesi için bir iğne yaptı ve sabırla bekleyip, kaşıntının nedenini bulmamız gerektiğini söyledi. Köpeklerde yoğun kaşıntıların %70'e yakını ne yazık ki pirelerden kaynaklanıyor. Arkadaşlarımın üzerindeki bir pire bile onların çılgınca kaşınmalarına neden olabiliyor.
Ertesi gün tekrar veterinere gittik ve bu sefer muayne esnasında göbek kısmımdaki beyaz tüylerim arasından siyah bir pirenin yürüdüğünü gördük. Doktorum hemen onu öldürdü. İçimiz biraz olsun rahatlamıştı çünkü kaşıntımın asıl sebebini bulmuştuk. 
Pirelerin sebep olduğu riskler ve alınması gereken önlemlerle ilgili biraz bilgi vermek isterim.

Pireler Hakkında ? 
Küçük kanatsız böceklerdir. Renkleri siyahtır ve evcil hayvanınızın tüyleri arasında kolayca ilerleyebilmektedir. Evinizin farklı köşelerine yerleşip köpeğinizi gördüğünde üzerine zıplayarak atlayabilirler. Bu harici parazitler, memeli hayvanların kanını emerek beslenirler. Genellikle insan vücudunda yaşamazlar ancak evde çok pire olması durumunda insanlara da gelebilirler. 
Dişi bir pire günde ortalama 40'a kadar yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtalar kuruyup, dökülerek bulunduğu ortama yayılmaktadır. Özellikle halılar, havyanınızın yatağı, koltuklar bu konuda sevdikleri ortamlardır. Yani siz gördüğünüz bir pireyi öldürünce ne yazık ki pirelerden arınmış olmuyorsunuz. Dişi pireler ilk kan ile beslenmesinden sonra iki gün içerisinde yumurtalarını bırakmaya başlar ve yayılmaya devam eder. Bulundukları ortama göre bu harici parazitler 4 ila 6 hafta arasında yaşayabilirler. 

Genellikle Pire Bölgesi Neresidir ?
Kuyruk ve etrafındaki arka-alt bölgesi 

Pirenin Sağlığa Zararı Var mı ? 
Pireler ne yazık ki hem sizin hem de evcil hayvanınızın sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Mesela bende pireden ötürü Alerjik Dermatiti söz konusu oldu. Pireler yüzünden aşırı kaşınıyor ve vücudumun her yerini durmadan yalıyorum. Bu her evcil hayvanda olacak diye bir şey yok. Bazılarımız diğerlerine göre daha hassas olabiliyorlar. Pire ısırıkları bende olduğu gibi yoğun kaşında, tahriş ve deri enfeksiyonlarına sebep olabilir. 
Anemi : Önlemlerinizi almazsanız evin her yerine yumurtlayarak istila edebilecek bu böcekler evcil hayvanınızın anemik olmasına yetecek kadar kan kaybetmesini sağlayabilirler. Özellikle yavru ve sağlıksız köpekler büyük risk altındadır. Eğer ciddi veteriner kontrolleri yapılıp doğru ilaçlama kullanılmazsa komplikasyonlardan ötürü köpek hayatını kaybedebilir.

Pireyi Görebilir miyim ? 
Görmekte her ne kadar zorluk çeksenizde arkadaşlarımı dikkatlice izleyip, kaşınma belirtilerinin artması durumunda veterinere götürebilirsiniz.Unutmayın ki gördüğünüz her pirenin yanında muhtemelen daha görmediğiniz bir sürü pire ve yumurtası vardır. 
Kaşıntı dışında pire tarağını kullanarak da gerekli tespitleri yapabilirsiniz. Bu taraklar sıkı dişlere sahip olduğu için tüyleri taradığınızda ne var ne yok herşeyi toplamaktadır. 

Pire Tedavisi ve Önlemleri Nelerdir ? 
Öncelikle önlemlerinizi kendiniz almak yerine lütfen arkadaşımı güvendiğiniz bir veterinere götürün. Pireyi görmediğiniz zamanlarda kaşıntının başka sebeplerden de olabileceğini unutmayın. 
Dış parazit ilaçları 
Veterinerinizin önerisi doğrultusunda düzenli olarak yapılmalıdır.
Pire Tasmaları
Özellikle yaz aylarında arkadaşlarımın boynuna takabileceğiniz tasmalardır. Mesela bende birtane var. 
:) Aşağıdaki resimde boynumdaki beyaz bant pire tasmasıdır.
Pire Damlaları 
Veterinerinizin önerisi doğrultusunda düzenli olarak yapılmalıdır. Bu damlalar pirelerle mücadele eder ve ortaalama 24 saat içerisinde pireleri öldürür. 1 ay veya 2 ay pireye karşı koruma sağlar.
Pire Banyosu 
Annem üzerimde pire görür görmez hemen beni veterinerde pire banyosuna soktu. 24 saat içerisinde etkisini gösterdiği söyleniyor...

Evi İstila Ettilerse Ne Yapmalıyım ? 
Pireler tahmin edemeyeceğiniz yerlerde saklanır ve yumurtalarını bırakırlar. Örn: Halı, köpeğinizin yatağı, koltuklar, yatağınız vs. 
Köpeğinizin yataklarını ve çarşaflarınızı yüksek ısı da yıkayın ve mümkünse kurutmada uzun süre kurutun. 
Bol bol elektrik süpürgesi yapın. Özellikle halılar için bu önemlidir. 
Eğer evinizi istila etmişlerse lütfen kimyasal yollara başvurmayı unutmayın. Kimyasal yollar için veterinizle konuşmayı ve evcil hayvanınızı nasıl koruyacağınızı sormayı asla es geçmeyin.

Piresiz günler dilerim :)

Woof  - Woof 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder