05 Haziran, 2014

King Charles Irkının Özellikleri

Biraz ırkım hakkında sizlere bilgi vereyim. :) Küçük ırklar sınıfına ait olan cinsimiz, Kral 2. Charles için üretilmiş ve 1920 yıllarında ortaya çıkmıştır. Yumuşak, pürüzsüz, uzun, ipeksi düz veya dalgalı bir kürke sahibiz. Standart renklerimiz; tricolor (3 renkli), siyah - bronz, kahvrengi- beyaz ve kızıl olarak 4'e ayrılıyor.

4 aylık Barney 



Kişisel Özelliklerimiz

  • Ev ortamında beslemek için önerilen ve sıkça tercih edilen ırkların başında geliyoruz. Özellikle apartmanda beslenmesi en kolay ırklardan biriyiz. Minimumda havlıyor, kolay öğreniyoruz.
  • Çocuklarla aramız çok iyidir, bize sevgi gösteren herkese bayılır, sürekli öpmek isteriz. Özellikle İngiltere'de Golden'larla beraber terapi köpeği olarak kullanılmaktayız.
  • Gün içerisinde yeşilliklerde bir saatlik koşuşturma/yürüyüş bizim için yeterli olacaktır. Unutmayın ki enerjisini atan bir köpek daha mutlu, huzurlu ve uyumlu olacaktır.
  • Her ne kadar avcılık ve bekçilik özelliğimiz olduğu iddia edilse de maalesef ben bu konuda pek başarılı değilim.
  • Kovalama içgüdüsüne sahibizdir. Bu bazen araba, bazen kedi, bazen de bir çocuk olabiliyor. Bu nedenle kalabalık caddelerde ve yol kenarlarında lütfen arkadaşlarımı sıkı tutun ve gözünüzü onlardan ayırmayın.
  • İlgiyi çok severiz. Sımarık ve kıskanç bir cinsiz. Mesela anneme kimsenin sarılmasına, öpmesine tahammül edemiyorum. :) Annem başkasıyla konuşmaya başlayınca hemen havlayarak dikkatleri üzerime çekmeye çalışıyorum.

Yaşama şartlarımız 

Çok sıcak/çok soğuk iklimlere veya bahçe yaşamına uygun köpekler değiliz.

Yatkın olduğumuz hastalıklar 

Sonu tatsız bitebilecek bazı genetik hastalıklarımız var. Bu nedenle yurtdışında 5 yaşımızı doldurmadan çiftleşmemize izin vermiyorlar. Ancak ülkemizde bu iş tamamen ticaret mantığında olduğu için ileride bizim ve ailelerimizin yaşayacağı üzücü tecrübeler pek umursanmıyor ve gerekli testler yapılmadan çiftleşmemize izin veriliyor.


  • En önemli sağlık problemlerimizin başında Syringomyella (beyincik hastalığı) ve kalp rahatsızlığı geliyor. 
  • Küçük cüssemize rağmen iştahımız oldukça gelişmiştir ve obeziteye yakın hayvanlarızdır. Her bulduğumuzu yeme gibi bir özelliğimiz var, aman dikkat !
  • Anatomik olarak arka bacaklarımız biraz yamuk. Bu nedenle diz kapağımızda çıkıklar meydana gelebiliyor. Bu rahatsızlığa patella adı veriliyor. İlerlemesi durumunda ameliyat olmamız gerekiyor. 
  • Kalıtsal görme bozukluklarına meyilli bir bünyemiz var.  
  • Aslen bir kaç genden oluşan ve gizli olan bir gen kümesinden dolayı ortaya çıkan kalça problemlerimiz olabiliyor. Bacak kemiğinin leğen kemiğine tam oturmamasından kaynaklanıyor.


  • Lütfen bu okuduklarınız canınızı sıkmasın. Irkımızın potansiyeli olan sağlık sorunları illa tüm arkadaşlarımın başına gelecek diye bir şey yok. Düzenli veteriner kontrolleri, doğru beslenme ve yeterli ilginizle beraber keyifli bir yaşam sürebilirsiniz. 

    Woof - Woof 

    * Hastalıklarla ilgili detaylı bilgileri ilerleyen yazılarımda vereceğim. 

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder