09 Haziran, 2014

Kennel Cough ve Barınak Hastalığı Nedir ?

İşte o gün gelip çatmıştı ! Yeni aileme kavuşmuş, çok güzel bir evim olmuştu. Çok mutluydum! Ancak eve ilk geldiğim günlerde geçmeyen, hafif bir öksürüğüm vardı. İlk bir hafta eksik aşılarım ve genel kontrolüm için sürekli veterinere gidiyordum. Annem bu esnada göstermiş olduğum semptomları veterinerime anlattı. Detaylı muayene ve akciğer röntgeni sonrasında 'Kennel Cough' hastalığı teşhisi kondu.



Sizlere detaylıca bu hastalığı anlatayım;

Kennel Cough Nedir ? 

'Barınak Hastalığı' olarak ta bilinen bu hastalık, aşılanmamış yavru köpeklerde alt ve üst solunum yollarında enfeksiyona neden olan viral bir hastalıktır.

Nasıl Bulaşır ? 

Solunum yolu aracılığıyla veya doğrudan temas ile bulaşır. Özellikle birden fazla köpeğin aynı ortamda bulunduğu yerlerde (pet shoplarda/hayvan barınaklarında) infeksiyon kolaylıkla yayılabilir.

Belirtileri Nelerdir ? 

İnfeksiyonun klinik belirtileri 3-4 gün içerisinde gelişir ve 14 güne kadar devam edebilir. Bende sadece öksürük ve hafif burun akıntısı bulunuyordu. Bu belirtiler dışında hiç bir şeyim yoktu. Ateşim yoktu, hala çok hareketli, aktiftim. Özellikle mamamı aynı iştahla yiyordum. Ancak unutulmamalı ki bu hastalığın ciddi olduğu vakalarda ateş, kilo kaybı, halsizlik, kusma gibi belirtiler görülebilir.

Tedavisi 

Bu hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalığın önlenmesinde en önemli yol aşılanmadır. İki tip aşı bulunmaktadır. Koruyucu bağışıklık için 3 haftalık köpek yavrularına uygulanabilecek olan İntranazal aşılar ve aktif bağışıklık için B.bronchiseptica ve Parainfluenza içeren kombine aşılar uygulanabilir.

Hasta köpeğin bakımı diğer köpeklerden ayrı bir yerde yapılmalıdır. Hastalık, köpeklerin toplu olarak barındıkları yerlerde daha çok görüldüğünden pet shoplara veya barınaklara bıraklacak köpeklerin en az bir hafta önceden aşılanması gereklidir. Özellikle yavru köpeklerde aşılama periyodu bitmeden eğitim veya konamlama amaçlı olarak birden fazla köpeğin olduğu ortamlara bırakılmamalıdır.

Ben K9 pet shop'ta sahiplenilmeyi beklerken bu hastalığı kaptığıma inanıyorum. Bizim de birer canlı olduğumuzu unutan pet shop çalışanlarının/veterinerlerinin yeterli ilgi göstermemelerinden ötürü biz ve daha sonra bizi sahiplenen ailelerimiz ne yazık ki huzursuz günler geçiriyoruz.

Lütfen bizlerle yeteri kadar ilgilenin ve alışık olmadığınız bir durumla karşılaştığınızda lütfen veterinerinize başvurunmayı ihmal etmeyiniz.  Unutmayın, aynı insanlarda olduğu gibi bizde de erken teşhis her zaman çok önemlidir. 

Bu tatsız günleri geride bıraktığım için çok mutluyum :) Şimdi kemikler aleminde rüyaya dalmak için sizlere veda ediyorum.

Woof  - Woof

1 yorum:

  1. Aynı petshoptan aynı cins köpek sahiplendik ve şuan aynı sorunları yaşıyoruz her iğne oluşunda kendi içim yanıyor köpeklerin ilk hafta hareketli gözükmesi için doping iğnesi vurulduğunu öğrendik biz bu ayıplarını Yanlarına bırakmak istemiyoruz aberhan96@hotmail.com lütfen bu mailden ulaşın beraber hareket edelim

    YanıtlaSil