17 Haziran, 2014

Köpeklerle Şehirler Arası Uçak Seyahati

Yaz geldi, tüm senenin yorgunluğunu atmak için tatil planlarını yapmaya başladınız bile. :) Uçak biletinizi almaya tam hazırlanıyordunuz ki bir anda köpeğinizle göz göze geldiniz. Merak etmeyin köpeğiniz de sizinle birlikte gideceğiniz yere uçabilir. (Yurt içi ve yurt dışı uçuşları farklılık göstermektedir.Aşağıda belirtilen detaylar yurtiçi uçuşları için geçerlidir.)

Ancak güvenli ve sorunsuz bir seyahat için bakalım nelere dikkat etmeniz gerekiyor.

Aşı Karnesi / Sağlık Belgesi 
Köpeğinizin uçağa binebilmesi için tüm aşılarının tam olması ve önemli bir sağlık sorununun olmaması gerekiyor. Veterinerinizle aşı karnesinin tam olduğunu teyit etmenizde fayda var.

Rezervasyon 
Öncelikle uçuş yapacağınız hava yolunu arayarak kendiniz adına bilet rezervasyonu yaparken, sizinle birlikte uçuş sağlayacak köpeğiniz için de rezervasyon yapmanız gerekiyor. Rezervasyon yaparken köpeğinizin cinsi, kilosu ve aşı karnesi hakkında bilgiler istiyorlar.
Köpeğiniz kafessiz/taşıma çantasız uçağa alınmıyor. Eğer köpeğiniz kafesiyle birlikte 8 kg'ı geçiyorsa veya 23x40x50 cm'den büyükse uçak içerisinde maalesef uçamıyor. Böyle durumlarda kafesle birlikte kargo kompartımanında uçması gerekiyor. Hava yolunun her uçağında, kargo kompartımanı bölümünde köpekler için ayrılmış özel bir yer olmayabilir. O nedenle sizin yer bulduğunuz bir uçakta köpeğiniz illa uçabilir diye bir şey söz konusu değil. Siz rezervasyon yaptıktan sonra hava yolu gerekli araştırmayı yapıp, uçak tipinin uygunluğunu kontrol ediyor ve o uçakta köpek uçabilir mi ona bakılıyor. Eğer uçabiliyorsa köpeğinizin rezervasyonu onaylanıyor. Uçuş yapacağınız hava yolunun evcil hayvan uçuş şartlarını dikkatlice ilgili internet sitesinden okumanız ve köpeğinizin tüm şartlara uygunluğunu kontrol etmeniz gerekmektedir.
Ne yazık ki kargo kompartımanında köpek uçuşuna izin veren çok hava yolu yok. Bu konuda umarım ilerleyen yıllarda daha çok alternatifimiz olur.

Kafes Özellikleri 
1- Kafes Ebatları
Evcil hayvanınızı koyacağınız kafes genişliği, köpeğinizin büyüklüğüne uygun olmalıdır. Küçücük bir köpeği büyük bir kafese koymanız durumunda taşınma veya uçuş esnasında kafes içerisinde savrularak sakatlık yaşayabilir. Eğer çok büyük bir köpeği kendinden küçük bir kafese koyarsanız, köpeğin rahat hareket etmesini engeller, sağlık problemlerine yol açabilirsiniz. Hava yolunun belirlediği ebatları geçerse maalesef uçağa alınamıyor.
2- Güvenlik
Köpeğiniz yolculuk boyunca sıkıntıdan kafesi kemirmeye çalışabilir. Böyle bir durumda kafesin kemirilen yerlerinin dayanıklı olması gerekiyor. Kafesi emniyetli bir şekilde kapattığınızdan emin olun. Acil durumlarda köpeğinizin dışarı çıkmasını zorlaştırmamak için anahtarlı kilitlerle kilitlemeyin. Kafesin iyice havalanıyor olması gerekiyor. Bunun için üzerinde veya çevresinde hava ızgaraları bulunmalı.
3- Ağırlık 
Unutmayın eğer köpeğiniz kafesiyle beraber 8 kg'ı geçiyorsa veya 23x40x50 cm'den büyükse uçak içerisinde maalesef uçamıyor.

Uçuş Öncesi Sakinleştirici Verilmeli mi ? 
Ben uçağa binmeden hafif dozlu bir sakinleştirici verilmesinde sorun görmüyorum. Böylece uçaktaki yüksek ses, gürültü veya yalnız uçmanın verdiği stresi minimuma indirmiş oluyor. Ancak bu konuda farklı düşüncelere sahip çok insan var. En doğrusu veteriner hekiminize danışmanız olacaktır.

Köpekler Uçağa Nasıl Biniyor ? 
  • Hava yolundan tüm onayları aldıktan sonra havaalanına normalde gitmeniz gereken saatten 1 saat önce orada olmalısınız. İşlemler biraz vakit alabiliyor.
  • Checkin sırasına köpeğinizle beraber girin. Sıra size geldiğinde köpekle birlikte kafesin tartılmasını isteyecekler. Sizden kimliğinizi istediklerinde, köpeğinizin de aşı karnesini/sağlık belgesini isteyecekler ve kontrol edecekler.
  • Kilosunu tarttıktan sonra ödeme yapmanız için size bir kağıt verecekler. Ödemeyi bilet satın alma bölümüne giderek yapacaksınız. Ücret, hava yoluna göre değişiklik göstermektedir ancak hepsinde kilo başına bir fiyat verilmektedir. 
  • Ödeme sonrasında tekrar checkin sırasına girerek ödemeyi yaptığınıza dair aldığınız kağıdı vereceksiniz. 
  • Köpeğinizin uçağa binişi onaylandıktan sonra hava yolları kafes içerisindeki köpeğinizi ne zaman ve nereye teslim edeceğinizi belirtecek. 
  • Köpeğinizi teslim ederken ilgili görevliye, köpeğinizi kargo bölümüne yerleştirdikten sonra kafesin tekerleklerini kilitlemelerini rica edin. Böylece uçaktaki ani hareketlerde kafes yerinden oynamayacaktır.
  • Uçak indikten sonra, gittiğiniz şehre göre köpeğinizin size teslim yeri değişebiliyor. Örneğin Bodrum'da en son beni bavulların olduğu banta koydular ! Havaalanına iner inmez bavulunuzdan önce lütfen köpeğinizin nereden geleceğini öğrenin ve onu bekleyin. 
Unutulmaması Gerekenler !
  • Evcil hayvanınız kafesine/taşıma çantasının üzerine mutlaka 'Canlı Hayvan' etiketini görünür bir şekilde hem üst hem de yan tarafına yapıştırın. 
  • Eğer uçuşu sizden uzakta yalnız geçirecekse, sizin kokunuzu alabileceği bir t-shirt, pike veya örtü gibi onu sıcak tutabilecek bir şeyi kafese koyun. Mümkünse çok sevdiği bir kaç oyuncağını da :)
  • Kaybolmalara karşı köpeğinizin tasmasına kimlik kolyesi iliştirin. Kolyeye köpeğinizin kimlik bilgilerini ve size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerinizi yazmayı lütfen unutmayın. 
  • Uçağa alınması sakıncalı köpekleri hava yolları asla kabul etmiyor. (Örneğin hamile, saldırgan vs.. köpekler) Bunun için hava yolunun şartlarını dikkatlice okumanız gerekiyor. 
  • Köpeğinizi uçuştan önce yüksek sesli ortamlara olabildiğince hazırlayın. Bu sayede uçuş esnasında duyacağı gürültüden çok rahatsız olmayacaktır. 
  • Kısa sürecek uçuşlardan önce mama ve su vermeyin. Böylece uçuş esnasında olabilecek mide bulantısını minimuma indirgeyip, tuvalet sorununu ortadan kaldırmış olursunuz. 
  • Uçağa binince kabin görevlisine köpeğinizle birlikte seyahat ettiğinizi hatırlatın ve kargo kompartımanına yüklenip yüklenmediğini sorun. Kabin görevlisinden gelecek yanıta göre pilotu ayrıca haberdar etmesini istediğinizi belirtin.
İyi yolculuklar ! :)
Woof - Woof 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder