13 Haziran, 2014

Yavru Köpekler için Evde Tuvalet Eğitimi

Eve ilk geldiğim hafta bana ayrılmış özel bir oda vardı. Kendimi çok şanlı hissetmiştim, artık bir kafeste değil odada yaşayacaktım. Beni sevmek isteyen herkes odama gelip benimle oturuyor, oyun oynuyordu. Ben tuvaletimi evde belirlenen tek bir yere yapmayı öğrendiğim gün odanın kapıları kocaman bir eve açıldı. Meğersem tuvalet eğitimimi tamamlamam için 1 haftamı o odada geçirmişim.

Ben nasıl mı öğrendim ? İşte detayları;

Sabırlı olun! 
Tuvalet eğitimi, yavrunun eve geldiği ilk günden itibaren başlaması gereken bir eğitimdir. Bizim bu eğitimi bir iki günde anlayıp, öğrettiklerinizi anında uygulamamızı lütfen beklemeyin. Arkadaşlarıma tuvalet eğitimi verirken sabırlı, istikrarlı ve disiplinli olmanız gerekiyor. Eğer zamanında doğru yapılır ve öğretilir ise size bir ömür boyu rahatlık sağlayacaktır. Her cins köpekte öğrenme süresi eğitene de bağlı olmak kaydıyla değişmektedir.

Köpeğinizin hareketlerini izleyin !
Köpeğinizin hareketlerini çok iyi izleyerek onu tanımanılı, yaptıklarını yorumlayarak kendinize bir yol çizmelisiniz. Örneğin; ben yavruyken neredeyse tüm gün uyuyordum. Her uyandığımda tuvaletimi yapıp sonra uykuya geri dönüyordum. Bu nedenle annem aşağı yukarı ne zaman tuvalet yapacağımı tahmin edebiliyordu.

Tuvalet Pedlerinin Kullanımı 
Annem evdeki bir odanın yerlerini köpekler için olan tuvalet pedleri ile kaplamıştı. Pedler arasında boşluk yoktu ve zemin görünmüyordu. Heryer ped olmasına rağmen annem beni sadece belirlediği bir pedin üzerine yönlendiriyordu. Ben uyanır uyanmaz beni kucaklayıp o belirlediği pedin üzerine götürüyordu, ben de oraya tuvaletimi yapıyordum.


Köpeğiniz çişini doğru yere yaptıktan sonra lütfen pedi belirli bir süre değiştirmeyin. Özellikle biz erkek köpekler tuvaletimizi yaparken kokulara güvenir, iz bırakmak için kokuları takip ederiz. Tüm odada çişli bir tane ped varsa ve diğerleri temizse belirli bir süre sonra sadece çişli pede tuvaletimizi yapmaya başlarız.
Annem bir hafta içerisinde yerde sadece o belirlediği ped kalacak şekilde, her gün bir pedi yerden eksiltti ve yavaş yavaş odanın zeminini görmeye başladım. Son gün yerde artık tek bir ped kalmıştı ve ben tuvaletimi sadece o pede yapıyor, etrafı hiç pisletmiyordum.

Pozitif ve Negatif Pekiştirme
Pozitif pekiştirme ve negatif pekiştirme özellikle köpekleri eğitirken sıkça kullanılan yöntemlerin arasında gelir. Tuvalet eğitimim boyunca ben her doğru pede tuvaletimi yaptığımda anında annem beni ödüllendirerek yaptığım doğru hareketi pekiştiriyordu.
'Anında'olması neden bu kadar önemli ? Köpeklerin doğru veya yanlış hareketi ayırt edebilmeleri için onları yönlendirmeniz gerekiyor. Siz eğer köpeğiniz doğru bir şey yaptığında onu ödüllendirirseniz köpeğiniz sizden tekrar o ödülü almak için bu doğru hareketi tekrarlayacaktır. Bu ödül 'Aferim' demek, köpeğinizi sevmek veya köpekler için özel olan çikolataları/bisküvileri vererek olabilir.
Başka bir örnek vermek gerekirse; diyelim siz evde yokken köpeğiniz evin istemediğiniz bir köşesine tuvaletini yaptı. Saatler sonra siz eve geldiniz ve parkenin çişi emdiğini gördünüz. Asla köpeğinize bağırarak, gazete kağıtlarını yere vurup onu korkutmamalısınız. Çünkü köpeğiniz gün içerisinde yaptığı hangi hareketten dolayı sizin bu kadar sinirlendiğinizi, kızdığınızı asla anlamayacaktır. Eğer köpeğiniz çişini yaparken evde olsaydınız ve o esnada 'hayır' komutuyla yönlendirseydiniz, işte o zaman yaptığının yanlış olduğunu anlayacaktı. (Gelecek yazılarımda bu konuya daha detaylı değiniyor olacağım) 

Tuvalet eğitimi için kullanılabilecek Ürünler
Dilerseniz veterinerlerde veya pet shoplarda satılan ürünlerle eğitiminizi destekleyebilirsiniz.
1- Tuvalet eğitimi için olan köpek pedleri gazete kağıdı yerine kullanılıyor. Gazete kağıdı maalesef çişi ememiyor ve hemen altına geçiriyor. Böylece halınız veya parkenizde çişin içerisindeki asitten dolayı lekelenmeler olabiliyor. Ancak bu eğitim için özel olarak yapılmış olan pedler çişi emiyor ve evinizin zeminine zarar vermiyor.
2- Köpekler için olan çiş damlalarından alıp, tuvaleti özellikle yapmasını istediğiniz pedin/bölgenin üzerine damlatabilirsiniz. Şimdiden uyarayım damla çok kötü ve ağır kokuyor :( !
3- Tüm yavru köpek sahiplerinin ortak şikayeti olan gazete/ped kemirmeyi özel spreylerle engelleyebilirsiniz. Spreyi pedin üzerine bir kaç kez sıktıktan sonra köpeğinizin ilk kemirme denemesinde ağzına çok kötü bir tad gelecektir. (Negatif pekiştirme) Bu kötü tadtan ötürü kemirme eğilimi azalacaktır.

Hepinize kolay gelsin ! :)

Woof - Woof

8 yorum:

  1. Hiç eğitim görmemiş eğitime kapalı 3yaşında tuvalet eğitimi vermem için nasıl bir yol izlemem gerek

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, çişini pede yapmayı öğrettikten sonra dışarıya yapmayı nasıl öğreteceğim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu cok basit bahcede oynarken biraz yorulduktan sonra cisini yapiyor..sonra kucuk bir odul

      Sil
    2. Bu cok basit bahcede oynarken biraz yorulduktan sonra cisini yapiyor..sonra kucuk bir odul

      Sil
    3. Bu cok basit bahcede oynarken biraz yorulduktan sonra cisini yapiyor..sonra kucuk bir odul

      Sil
  3. Merhaba, sitenizdeki faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim! Biz köpek eğitimi için tüm gerekli aksesuarları imal ediyoruz: boyun, göğüs ve gezdirme tasmaları, ağızlıklar, kolluklar, oyuncaklar, bite tug'lar, eğitmenler için koruyucu giysiler ve diğer bakım malzemeleri. Sizi de sayfamıza bekleriz :)https://www.fordogtrainers-turkey.com/tr/
    Size başarılarının devamını diliyoruz!
    Saygılarımızla, Fordogtrainers

    YanıtlaSil
  4. Merhaba köpeğim 5 aylık King charles. Evde pede yapıyor. 15 gündür dışarı çıkarıyorum asla yapmadı. Dışarıya yapması için ne yapmam lazım. Kafam karışıyor. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil