16 Ocak, 2015

Köpeklerde Kalça Çıkığı

Diğer bir adıyla displazi olarak bilinen bu hastalık genetik olarak kuşaktan kuşağa aktarılan ve kalça eklemindeki uyumsuzluk ve gevşekliğe bağlı olarak oluşan biomekanik bir hastalıktır. Bu bozukluk sonucunda kemik başı, eklem çukurluğuna uyum sağlayamaz ve sürekli girip çıkar. Bu da deformasyonların oluşmasına ve bunun sonucunda da kalça da ağrı, arkadaşlarımın hareketliliğinde azalma, topallık meydana gelir. Hastalığa bütün köpek ırklarında rastlanmaktadır. Ancak daha çok büyük ırk köpeklerde görülür.

Çoğu displazik köpek normal kalça eklemi ile doğar, ancak genetik aktarım ve/veya dış etkenler nedeni ile kalça yapısında anormalleşme ortaya çıkar.

Belirtileri Nelerdir ? 
Eklemdeki gevşekliğin derecesine, eklemde oluşan yangıya ve hastalığın dönemine göre değişiklik göstermektedir. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu durumlarda da önemlidir. Eklemin gevşekliği ve oluşan anormal hareketler erken hastalık belirtileri arasındadır.

  • Kalkmada güçlük, 
  • Zıplamada ve koşmada isteksizlik, 
  • Egzersizlerden sonra artan topallık, 
  • Tavşan gibi koşma,
  • Duruş sırasında art ayak aralıklarının azalması 
Eklemdeki kireçlenme ve hareketlerde zorluk ileri düzey hastalık belirtileri arasında yer alır. Yukarıda sıraladığım belirtilere ek olarak;

  • Kalça ve eklem hareketlerinde kısıtlanma, 
  • Yürüyüş esnasında eklemden kemik sürtünme seslerinin gelmesi, 
  • Art bacak kaslarında zayıflama 
ileri seviye semptomlar arasındadır.

Tanı Nasıl Konur ? 
Teşhis veterinerler tarafından genelde elle muayene ve röntgen ile olmaktadır. Kalçadaki bozukluk 18 aydan önce kesin olarak teşhis edilemez. Başka bir deyişle köpeğin kalçası 1 yaşında normal görünebilir ancak sonraki 18 aya kadar geçen sürede displazi meydana gelebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır ? 
Bu konuda tıbbi ve cerrahi yöntemlere başvurmadan bu konuda uzman veterinerlerden destek almak çok önemlidir. Veterinerler önce tıbbi yolu deneyip gelişme olup olmadığına bakarlar. Röntgende düzeyi çok net görüleceğinden ötürü bazen tıbbi yöntemler es geçilerek direk cerrahi yola başvuruluyor. En yaygın cerrahi yöntem, suni eklem kesme diye adlandırılır ve mafsalın kalça kemiğinden uzaklaştırılmasını kapsar. Bu yöntem ağrıyı kesmede birebirdir.

Tüm bu detaylar doğrultusunda köpeğinizde farklı bir yürüyüş gözlemliyorsanız lütfen konusunda uzman bir veterinere danışınız. Kalça çıkığı olan köpeklerin çiftleşmesiyle doğan yavruların %75'inde bu hastalık aynen görülmektedir. Lütfen köpeğinizi 5 yaşına kadar, yani bir sonraki nesli genetik olarak etkileyecek bir hastalığı olmadığını anlayana kadar asla çiftleştirmeyiniz.

Sağlıklı Günler :)
Woof- Woof

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder