20 Şubat, 2015

Köpeğim Neden Herkesin Üzerine Atlıyor ?

Eve ne zaman misafir gelse, gelen herkesin üzerine atlıyorum diye bana kızıyorlar. Ama bilmiyorlar ki atlamamın sebebi ben değil, bana bunu öğretenler :) Unutmayın ki arkadaşlarım ve benim yaptığım tüm hareketleri olumlu/olumsuz pekiştiren sizlersiniz. O yüzden bize kızmadan önce nerede hata yaptığınızı lütfen bulmaya çalışın!
Köpeklerin insanlar üzerine atlaması çoğu zaman can sıkıcı ve kişileri huzursuz edebilecek bir alışkanlıktır. Özellikle yavru köpeklerde sevimli bir alışkanlık olarak başlayan ancak ileride sorun haline dönüşebilecek bir durumdur. Arkadaşlarım sizi görünce mutlu olduğunu göstermek veya dikkat çekmek için üzerinize atlıyor olabilir. Bu hareket sürekli hale geldiyse bunun tek sebebi sizsiniz! Köpeğiniz geçmişte üzerinize atladığında onu ödüllendirerek hareketini pekiştirmiş olabilirsiniz. Unutmayın ki ödüllendirmek illaki bir mama, kurabiye vs. vermek manasına gelmiyor. Davranışlarınızla da hareketlerini ödüllendirebilirsiniz. Örneğin, siz eve geldiğinizde köpeğiniz sizi görüp üzerinize atladığında onu deli gibi sevip, sıcaklık gösterirseniz sizi her gördüğünde aynı şekilde atlayacak ve sizden aynı sıcaklığı görmek isteyecektir. Bunu farkında olmadan bir kaç kere yapmanız hareketi pekiştirmeye yetecektir. Pekiştirme sonrasında eve gelen her misafirden sizin gösterdiğiniz sıcaklığı beklediği için durmadan üzerilerine atlayacaktır.
Peki ne yapacaksınız ? 
- Köpeklerin bu alışkanlıkları kökleştikten sonra düzeltmesi daha zordur. O nedenle öğretmeye lütfen erkenden başlayın.
- Köpeğiniz üzerinize atladığında ona bağırmak ve kızmak asla bir çözüm değildir. Köpeğinizle açıkça iletişim kurarak bu hareketin kabul edilmez bir davranış olduğunu göstermeniz çok önemlidir.
- Üstünüze atlayan arkadaşlarımı asla ödüllendirmeyin. Onlara dikkat çeken bir davranış vermeyin onlar bunun arayışındadırlar. Yukarıda belirttiğim gibi ödüllendirilmiş davranış desteklenmiş olacaktır ve bu davranış daha sık hale gelecektir.
- Asla vazgeçmeyin, hareketi düzeltmek için ısrarcı olun.
Atlamasını nasıl engelleyeceksiniz ? 
Atlama ile ilgili köpeğinizin sorununun hangi aşamada olduğu çok önemlidir ve sonuçlar değişiklik gösterebilir ancak aşağıdaki önerimi deneyerek eğitime başlayabilirsiniz.
Eve geldiğinizde üzerinize atlamaya çalışan köpeğinizle asla göz teması kurmayın ve sıcaklık göstererek iletişimde bulunmayın. Köpeğinizi umursamayın ve atladığı müddetçe sizden bir sıcaklık göremeyeceğini açıkça belli edin. Köpeğiniz sakinleşip üzerinize atlamayı bırakınca onun seviyesine doğru alçalın ve ona sıcaklık göstererek onu sevin. Sizi oturarak karşılamasını hızlandırmak için gerekirse cebinizde ufak bir ödül bulundurun ve atlamayı bırakıp oturduğu anda ödülü vererek sıcaklık göstermeye devam edin.
Bu yöntemde istikrarlı olmanız durumunda köpeğiniz yakın bir zamanda sizi oturarak karşılamanın daha iyi bir alternatif olduğunu öğrenecektir.
Kolay gelsin !
Woof-Woof

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder