07 Ocak, 2015

Köpeklerde Besin Alerjisi

Köpeklerde besin alerjisi sık rastlanan bir hastalıktır. Alerjinin oluşmasının nedenlerinin başında genetik yapı ve dış etkenler rol oynamaktadır. 
Besin Alerjisi Neden Olur ? 
Besin alerjileri, bağışıklık sisteminin besindeki belirli maddelere karşı aşırı duyarlı olması sonucu oluşur. Alınan gıdaların içerdiği proteinlerin antijenik karakter göstermesi nedeniyle gelişir. 
Besin Alerjisi ile Besin İntoleransı Arasındaki Fark Nedir? 
Besin alerjileri, besin intoleransından daha ciddidir. Besin alerjileri köpeğinizin bağışık sistemiyle alakalıyken, besin intoleransı bozuk bir mamanın yenmesinden ya da altta yatan başka bir rahatsızlığa bağlı olabilmektedir. Bunlar dışında arkadaşlarımın besinleri sindirmek için gerekli enzimlerden yoksun olmaları da mümkündür. 
Alerji Belirtileri Nelerdir? 
Arkadaşlarım alerjik reaksiyon gösterdiği bir şey yediğinde, vücut histaminler salgılar ve histaminler deride kaşıntıya, kızarıklığa yol açar. Çok sık görülmese de kusma ve ishal gibi sindirim sorunlarına da neden olabilir. 
Köpeğimin Besin Alerjisi Var mı ? 
Bunu anlamak için eliminasyon maması kullanabilirsiniz. Bu mama bir alerjik reaksiyona yol açma olasılığı en düşük olan maddeleri içermektedir. Bu yolla köpeğinizin düzenli olarak tükettiği mamanın içeriğindeki maddelerin alerjiye neden olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu yolu denemek için mama konusunda veterinerinize danışabilirsiniz. 
Özetle
Besin alerjileri mevsime, yaşa, cinsiyete ve ırka bağlı olmayan, bünyesel değişikliklere bağlı olarak gelişebilen alerjik reaksiyonlardır. Besin alerjisine neden olan etken madde tespit edilmedikçe, kronik deri problemleri köpeğinizi rahatsız etmeye devam edecektir. Antijenin tespitinin tamamen deneme yanılma yoluna bağlı olması süreci uzatacaktır, lütfen sabırlı olun ve arkadaşlarımı gözlemleyin. 
Bol sağlıklı günler :)
Woof-Woof 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder