10 Mart, 2015

Köpeklerde Tüy Dökülmesi ve Nedenleri

Benim ve arkadaşlarımın pek çok nedene bağlı olarak tüylerimizde genel veya bölgesel dökülmeler olabilir. Aynı insan saçlarında olduğu gibi bizlerde de sağlıklı bir tüyün belirli bir ömrü vardır ve zamanı geldiğinde bu tüyler dökülür.Tüm cinslerde genellikle bahar aylarında aşırı tüy dökümü gözlenir. Bazı arkadaşlarımda bu tüm yıl boyunca da sürebilir. Evde ne zaman tüylerim dökülse annem temizlerken üflüyor. Anlamadığım bir şey var sanki sizin saçlarınız hiç dökülmüyor!
Tüy Dökülme Farkları Nelerdir?
Normal sayılan tüy dökülmeleri ile patolojik tüy dökülmelerini birbirinden ayırt etmek gerekir. Patolojik bir tüy dökülmesi olduğunda genellikle dökülen tüylerin yerine yenisi çıkmaz ve tüylerin döküldüğü kısımlar boş kalır. Dökülmelere ek olarak bu noktalarda lezyonlar da görülebilir. En kolay ayırt etme yöntemi veterinerinizin klinik muayenesidir.
Patolojik Nedenler Nelerdir ?
Mantarlar, parazitler, stres, travmalar, beslenme bozuklukları ve alerji gibi pek çok neden sayılabilir. Bir kaç örnek vermek gerekirse; Stress: En son olduğum tümör ameliyatından sonra 10 gün veterinerde kaldım. Bu süre zarfında ailemden ve evimden ayrı kalmak beni çok mutsuz etti.O esnada yaşadığım stress eve geldikten 5 gün sonra tüm vücudumda patlak verdi ve lezyonlarla birlikte lokal tüy dökülmeleri yaşadım. Benim için çok sancılı bir dönemdi. Pire Alerjisi: Köpeklerde sık rastlanan problemlerden birisidir. Özellikle yaz aylarında sıklıkla başımıza bela açan pirelere karşı arkadaşlarımın alerjisi olması durumunda genellikle karın altı, kalça ve arka bacaklarda tüy dökülmeleri ve kızarıklıklar belirir. Beslenme bozuklukları: A vitamini azlığı, diyetin dengesiz olması, aşırı protein alımı gibi beslenme kaynaklı faktörler arkadaşlarımın tüy yapılarında bozulma, tüylerin güçsüzleşmesi ve dökülmesine neden olabilir. 
Hangi Patolojik Neden olduğu Nasıl Anlaşılır?
Tüy dökülmesi tüm bu hastalıkların ortak belirtisi olmasına rağmen, tüysüz kalan bölgenin boyutuna, lokal veya yaygın oluşuna, kızarıklık ve lezyonların varlığına, kaşıntının olup/olmamasına ve tüylerin tekrar çıkıp/çıkmamasına bağlı pek çok ayırt edici özellik bulunmaktadır.
Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Arkadaşlarımın herhangi bir deri problemi yoksa her gün tüylerini tarayarak, üzerilerindeki ölü tüyleri toplayabilirsiniz. Eğer arkadaşlarıma ayda birden fazla banyo yaptırıyorsanız kullanılan şampuanlar da deri ve tüy sağlığını bozabilir.Buna da dikkat etmekte fayda var. Tüylerimin sağlığı için veterinerim bana haftada bir balık yağı hapı kullanmamı önerdi. Kullanmaya başladığımdan beri tüylerim her geçen hafta daha sağlıklı görünüyor. Veterinerinize danışarak belki siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Woof-Woof

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder