05 Aralık, 2014

3 Adımda Tasma Eğitimi ve Keyifli Yürüyüş

Tasma eğitimi köpeğinize öğretebileceğiniz ve hayatınızı büyük zorluktan kurtaracak en önemli eğitimlerden biri. Özellikle KingCharles'lar dikkati çabuk dağılan ve odaklanmada zorlanan hayvanlardır. Bu nedenle KingCharles sahiplerinin tasma eğitimi vermesi örneğin bir Golden'a göre biraz daha uzun sürebilir. Ama lütfen pes etmeyin !

Adım 1: Tasmanın Varlığına Alışma 
Her eğitimde olduğu gibi bu uygulamaya da köpeğinizin eve ilk geldiği gün itibariyle, daha yavru iken başlamanız size kolaylık sağlayacaktır. Arkadaşlarımın tasması hafif ve onu sıkmayan türden olmalı. Özellikle benim cinsimde genetik bir hastalık olan "Syringomyelia" dan ötürü veterinerler bize boyun tasması yerine göğüs tasması öneriyor.Köpeğinizin tasmayı yadırgamaması için başlarda evde oyun oynarken/vakit geçirirken de takmanızı öneririm. Böylelikle tasma daha az dikkat çekecektir ve çabuk alışacaktır. Eğer arkadaşım tasmadan rahatsız olup onu çıkartmaya çalışırsa lütfen önce sıkılığına ve rahat olup olmadığına bir göz atın. Eğer rahatlığında bir sıkıntı yoksa lütfen tasmayı çıkartmayın. Aksi halde tekrar takmanız çok zor olacaktır. 

Adım 2: Tasma ile Yürümeye Alışma
Arkadaşlarım tasmanın varlığına alıştıktan sonra evde bir kaç kez egzersiz yapmanızı öneririm. Köpeğinizin tasmasını bağlayın ve sizinle beraber yürümesini sağlayın. Bir süre sonra arkadaşım tasma ile bağlı olmaya alışacaktır.

Adım 3: Sahibini Çekiştirmeden Yürümeye Alışma
Bu aşamaya geldiğinizde artık köpeğinizin tasmaya alışmış, çekinmiyor ve rahat olması gerekiyor. Evde yaptığınız tasma ile yürüme egzersizlerine biraz daha devam edeceğiz. Amacımız köpeğinizin 
sizin yanınızdan yürüdüğüne emin olmamız ve çekiştirmesine asla izin vermememiz. Her yanınızdan yürüdüğünde onayladığınız bu hareketini pekiştirmek için kendisini ödüllendirebilirsiniz. (Pozitif ve Negatif pekiştirme için bknz: http://barneythekingcharles.blogspot.com.tr/2014/06/yavru-kopekler-icin-evde-tuvalet-egitimi.html)  Eğer yürürken tasmayı çekiştiriyorsa "Hayır, yanımdan" komutu ile yanınıza gelmesini sağlamalısınız. Bu komuttan sonra yanınıza geldiğinde tekrar bu olumlu davranışını pekiştirmek amacıyla ödül verebilirsiniz. Lütfen sizi çekerek sürüklemesine izin vermeyin. Aksi halde bu davranışın doğru olduğunu düşünecek ve her dışarı çıkışınız size bir zulüm olacak.
Herkese güzel yürüyüşler :)
Woof - Woof

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder