28 Ekim, 2014

Köpeklerde Mantar Tedavisi

Yazın geçirdiğim patella ameliyatından sonra kaşıntılarım bir türlü geçmiyordu. Önce pirelendim, daha sonra heryerimde lezyonlar çıktı. Tüm bu hastalıklardan kurtulmak için kullandığım ilaçlara rağmen kaşıntılarım hala devam ediyordu. En sonunda veteriner kuyruk başlangıcındaki tüylerimde seyrelme olduğunu farketti. Hemen tüylerimden ve seyrelmenin olduğu alandan yapışkanlı bant yardımıyla kültür örneği aldı. Örneği laboratuara gönderdi ve sonuç pozitif çıktı. Mantar olmuştum. 

Mantar Neden Olur ? 
Mantar enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalık olmasından ötürü, direk temas yolu ile veya mantar etkenleri ile enfekte olan fırça, kafes gibi malzemelerle bulaşır. Köpek barınaklarında, pet shoplarda, köpek otellerinde daha yoğun görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin banyo sonrasında veya denize girdikten sonra tüylerinin uzun süre ıslak kalması da mantar oluşumuna zemin hazırlar. 

Belirtileri Nelerdir? 
İlk bulgu genellikle bende olduğu gibi kılların kırılmasına bağlı olarak şekillenen tüy dökülmesidir. Tüyleri tutup ufak bir güç uygulayarak çektiğinizde tüyler hemen elinizde kalır. Tüylerin kırılması dışında kepeklenme de sık görülür. Zamanla tüysüz alanlar genişler ve birbirleriyle birleşir. Tüy dökülmesi ve olası kızarıklıklar kaşıntıyı arttıran etkenlerdendir. Hastalık genellikle hızlı yayılma eğilimindedir.  

Nasıl Korunulur ? 
Aynı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de bağışıklık sisteminin zayıf olması bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bunu engellemek için arkadaşlarımın yaşam şartlarının ve beslenme düzeninin çok iyi olması gerekiyor. 

İnsanlara Bulaşır mı ? 
Ciddi mantar vakalarında enfeksiyon insanlara da bulaşabilmektedir. Bu nedenle şüphelendiğiniz bir oldu bulduğunuzda erken müdahale adına veterinerinize danışmanız gerekir. Mümkünse arkadaşımın mantarı varken diğer köpeklerle temasını kesmek amacıyla arkadaşımı otele, eğitim merkezine bırakmayın. Veterinerlerde, kuaförlerde kullanılan malzemelerin temizliğinden emin olun. 

Nasıl Tedavi Edilir? 
Veterinerinizin seçeceği uygun kremler veya tabletlerle tedavi mümkündür. Gerekirse kılların kesimi ve dezenfeksiyon yapılır. İnatçı vakalarda aşı kullanılabilir. Ancak aşı her mantar türüne iyi gelmemektedir. Aşı uygulatmadan önce kültür örneği alınıp, sonuca göre aşı uygulanmalıdır. 
Benim mantar tedavimde bir ay boyunca hafta birgün olacak şekilde ilaçlı şampuanla yıkandım. Köpeklerin sık yıkanması cildindeki yağ için iyi bir şey değildir ancak mantar cildi yoran, zarar veren önemli bir vaka olduğu için bu noktada önce mantarı geçirmek için odaklanılır. Şampuan tedavisine ek olarak 100 mg'lık Funit kapsül kullandım. Her gün yarım doz aldığım bu ilacı bir ay boyunca kullandım. Ancak bu ilacı kullanmadan önce veterinerim karaciğer testi yapması gerektiğini iletti ve benden kan aldılar. Eğer karaciğer değerlerim zayıf olsaydı bu ilacı kullanamacaktım. Bu tedavi veterinerimin uzun incelemeleri sonucunda benim için belirlediği bir iyileşme sürecidir. 
Her arkadaşımın enfeksiyonuna göre tedavi yöntemi değişebilir. Bu nedenle lütfen veterinerinize danışmadan şampuan/ilaç kullanmayın. 

Sorularınız olması durumunda bana barneythekingcharles@gmail.com adresinden dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Woof-Woof 

2 yorum:

  1. merhaba sokakta çok kötü durumda bir köpek buldum veterinere götürdüm testler yaptı ve leismania olduğunu ayrıca ileri derecede mantar olduğunu kan değerlerinin düşük olduğunu söyledi sabah ve akşam atarax verdi şampuan verdi ve vakderm aşı verdi kaşıntıları devam ediyor tüyler nerdeyse yok gibi kanama oluyor ve ben ne yapacağımı bilemiyorum artık içim acıyor

    YanıtlaSil
  2. Slm benimde pitpuul cinci köpeğim var 10 aylık gözünün üstünde tüy dökülmesi lekesi var ne yapmalıyım

    YanıtlaSil