27 Ağustos, 2014

Köpeklerde Anal Kese Enfeksiyonu

Geçtiğimiz günlerde popom çok kaşınmaya başladı. Sürekli kızak yapar gibi evin halılarına popomu sürtüyor, yattığımda da popomu yalamaya çalışıyordum. Kuyruğumu kovalamam artmış, popomda kızarıklıklar meydana gelmişti. Tüm bunlarla beraber, popomdan kötü kokulu sıvılar çıkmaya başlamıştı. Annem beni hemen veterinere götürdü. Daha 1 ay önce anal kesemi boşalttırmıştım ancak kesem yine dolmuştu. Veteriner kesemi tekrar boşaltmanın bana çok acı vereceğini çünkü anal kesemde iltihaplanmanın meydana geldiğini söyledi. Ancak bir şekilde boşaltılması gerekiyordu yoksa bu hastalığın ameliyata kadar yolu vardı. Annemin yoğun ısrarları üzerine iğne ile anal kısmımın altından girdiler ve sıvının %75'ini çektiler. Yapılan minik operasyonlar sonrasında popom uzun bir süre kanadı. :( Kesemdeki geri kalan iltihabı kurutmak içinse hem iğne yoluyla hem de ağızdan bir antibiyotiğe başladım.
Anal Kese Nedir ? 
Yukarıdaki görselde de görebileceğiniz gibi köpeklerde anal keseler iki adet olup anüsün her iki tarafında ve anüsten biraz daha aşağıda yer almaktadır. Kahverengi ve kötü kokulu bir sıvı salgılarlar. Salgılanan sıvı, kanallar yolu ile anüsün içine boşaltılır. Normal şartlarda köpekler dışkılarını yaptıklarında bir kaç damla da anal sıvıyı dışarı atarlar. Böylece diğer köpeklere de cinsel durumları hakkında mesaj gönderirler.

Anal Kesede Görülebilen Hastalıklar Nelerdir? 
Anal kesede veteriner tarafından takip edilmez ise sırasıyla tıkanma, enfeksiyon ve apse görülebilmektedir.

Belirtileri Nelerdir? 
Aynı benim yaşadıklarım gibi başlangıçta görülebilecek en önemli belirti kaşınmadır. Bu nedenle sık sık bölgeyi yere sürme ve yalama isteği oluşur. İlerlemiş vakalarda bölgede şişkinlik, kızarıklık ve ağrı tespit edilebilir. Kesenin enfeksiyon kapmış ve aşırı dolu olduğu durumlarda arkadaşlarım için ağrılı ve zor bir tuvalet ortamı doğabilir. Ayrıca dışkıda kan görmeniz de olasıdır. Anal kesenin akıtıcı kanallarının tıkanmış olduğu durumlarda şiddetli bir ağrı ve apseleşme görülebileceği gibi, kesenin patlayarak sürekli bir akıntının gelmesi de mümkündür.

Tedavisi Nedir? 
Başlangıç seviyesindeki bir tıkanmanın tedavisi kolay olan bu rahatsızlığın tespit edilmesi halinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu tekrar nüks etme ihtimalidir. Düzenli olarak veteriner tarafından kesenin kontrolünün yapılması ve dolgun keselerin boşaltılması gerekmektedir. Bazı köpek sahipleri veteriner desteği olmadan kendileri evde anal keseyi boşaltmaya çalışıyor. Lütfen bunu yapmamaya çalışın. Her ne kadar kolay gibi görünsede arkadaşlarımın organına zarar verebilir, canını çok acıtabilirsiniz. İlerlemiş seviyelerde yani enfeksiyonun söz konusu olduğu durumlarda kesenin boşaltılması ve kese içinin yıkanması yanında uygun bir ilaç tedavisine de ihtiyaç vardır. Anal kesenin sürekli problem çıkartması ve antibiyotiklerle başa çıkılamaması durumunda ise operasyon ile keselerin alınması mümkündür. Ancak anal bezlerin cerrahi olarak alınması ne yazık ki her zaman için iyi bir seçenek değildir. Bazı vakalarda dışkı tutamama gibi yan etkiler gözlemlenebilir.

Önemli Uyarı 
Anal kesenin sıklıkla gerek duyulmadan boşaltılması sıvıların yer etmesine ve keselerin daha hızlı dolmasına yol açmaktadır. Veterinerinizin gerekli talimatı olmadan keselerin boşaltılması asla gerekmemektedir. 

Şimdi lütfen eğer daha önce arkadaşımın anal kesesini hiç kontrol ettirmediyseniz veterinerinize danışarak gerekli muayneyi yaptırın. 

Woof - Woof

Ps: Sıvının ve kanın evin heryerine akmaması içinse eğer gerekirse arkadaşlarımın altını aşağıdaki fotoğraftaki gibi bez ile bağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder