01 Şubat, 2016

Köpeğim Uyurken İdrarını Kaçırıyor!

Ben her gece annemle beraber uyuyorum. Geçenlerde sabah uyandığımızda annem yatak örtüsünde sarı idrar lekelerine rastladı. Tek seferlik bir şey mi yoksa tekrar olacak mı diye veterinerime danışmadan bir kaç gün sorunu izledi. 10 gün boyunca bazen peş peşe bazen de her gün olacak şekilde benzer lekeler mevcuttu. Annem hemen veteriner ile iletişime geçerek beni doktora götürdü.
İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir? 
Bu problemin nedenini iki ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi psikolojik, diğeri ise ciddi sağlık sorunları. Köpek dostumun yattığı yerde ıslaklık, idrar lekeleri veya durup dururken çömelip işemeye başlaması idrar kesesini oluşturan kasların gerektiği kadar güçlü olmadığı anlamına gelebilir. Veya bir enfeksiyon belirtisi de olabilir. Dişi ve erkek köpeklerde sorunun nedenleri değişiklik gösterebilir
Belirtiler Bir Sağlık Sorununa İşaretse;
  • Bazı dişi köpeklerinin idrar kesesi kasları gelişimini iki yaşının sonuna doğru ancak tamamlar. Bu nedenle özellikle küçük köpeklerde heyecanla idararını tutamamak sık rastlanan bir durumdur.  
  • Bir diğer neden ise hormonal bir dengesizliğin söz konusu olmasıdır. Erkek köpeklerde testosteron, dişi köpeklerde ise estrojen seviyesinin normalin altında olması benzer sıkıntılara yol açabilmektedir.
  • Köpekler de insanlar gibi idrar yolu enfeksiyonlarına maruz kalabiliyorlar.
  • Omurilik ve çevresinde zedelenme, enfeksiyon veya tümörlerin bulunması da idrar kaçırma nedenleri arasında yerini alıyor.
  • Eğer dostum her zaman içtiğinden fazla miktarda su içmeye başladıysa böbrekleriyle ilgili de bir sorunu olabilir. Özellikle erkek köpeklerde prostatla ilgili sorunlar olabiliyor.
Belirtiler Psikolojikse;
Yukarıda belirtmiş olduğum tüm potansiyel sağlık sorunlarının veterineriniz tarafından testleri yapıldıktan sonra eğer sonuçlarda korkulacak bir şey yoksa köpeğinizi etkileyen psikolojik bir etken vardır. Çevresinden stress yaratabilecek etkenleri kaldırmanız ve köpeğinizi izlemeniz gerekecektir. Bu stress faktörleri her köpek için değişiklik göstermektedir. Bir köpek için kendisine takılan ağızlık stress faktörü olabilirken, bir diğeri için sosyalleşmek adına gittiği Pet Oteldeki köpek kalabalığı olabilir. 

Benim durumumu netleştirmek adına veterinerim muayene ve idrar tahlili yaptı. Tahlilim temiz çıktı. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi benim omuriliğimde ciddi genetik sıkıntılar söz konusu. Geçen sefer tedavi ettirdiğim omuriliklerimde hiç bir sıkıntı yok. Bu sefer tam idrar kesesinin üzerinde bulunan omuriliklerimde sorun var. O nedenle bugün itibariyle 3 hafta sürecek yeni bir tedaviye başladım. Yine çok sevdiğim Mehmet Gürol Arslan veterinerim/AnimalPark bana bu süreçte yardımcı oluyor.

Çoğu veteriner omurilik problemlerinin çözümü olarak direk ameliyatı öneriyor. Sizlere tavsiyem dostlarımı böyle bir yorgunluktan geçirmeden Mehmet bey'in yorumunu almanız. Unutmayın bugün insanlarda yapılan omurilik, fıtık ameliyatları bile başarısızlıkla sonuçlanıp kendini tekrarlayabiliyor.

Dostlarımın verdiği tepkileri iyi izleyin ve normal olmayan şeyleri veterinerinize danışmayı sakın atlamayın. Her şey de sorulur mu canım demeyin, sorun! Çünkü hiç birimiz veterinerler kadar iyi bilemeyiz.


Woof-Woof!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder