18 Mayıs, 2015

Köpeklerin Yememesi Gereken Besinler

Sen yemek yerken öyle acıklı, öyle tatlı, öyle sevimli bakıyoruz ki yemeğinden bize vermemek için kendini çok zor tutuyorsun. Hatta eminim ki 'ay yerim seni, al sen de ye ne olacak bir parçadan' diyerek arkadaşlarıma kıyamayıp yemeğinden biraz veriyorsun. :)
Peki arkadaşlarım için sakıncalı olan besinlerin neler olduğunu biliyor musunuz ?
Bu sorunun yanıtı köpek sahipleri için çok önemli. Bazı gıdaların köpeğinin sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini hatta bazen ölümüne bile sebep olabileceğini bilmende fayda var. 
Peki o besinler neler ? 
1- Çikolata
Sadece şekeri nedeniyle zararlı zannedilen çikolata aynı zamanda içerisinde bulunan kafeinden dolayı da köpeğinin yememesi gereken besinler arasında yer alıyor. Kafein kalp ritmini bozar, kaslarda seyirmelere yol açar, idrarı arttırır ve hiperaktiviteyi tetikler. Köpeğinin sürekli çikolata yemesi nöbet geçirerek ölmesine bile yol açabilir. 
2- Sarımsak & Soğan 
Tat versin diye evde yapılan çoğu yemeğe sarımsak ve soğan koyuluyor. Bunları içeren gıdaları arkadaşlarıma vermeniz durumunda, kansızlık ve Anemi hastalığı tetiklenir.
3- Ceviz
Aşırı tüketimi zehirlenmeye yol açar.
4-Sucuk, Sosis, Salam
Şarküteri ürünleri köpek metabolizmasını hızla bozabilen yoğun miktarda tuz, baharat ve yağ içerir. 
5- Çiğ Yumurta
Çiğ yumurta köpeklerin tüylerinin dökülmesine ve cilt sağlıklarının bozulmasına neden olur. 
6- Süt ve Süt Ürünleri
Laktoz toleransına sahip olan köpeklerin sindirim sistemiyle ilgili sorun yaşamasının ana nedenlerinden biri de süt içmeleridir. Aynı sorun süt ürünlerinin tüketiminde de görülür. 
7- Alkol
Kullanımı durumunda ciddi zehirlenmelere, solunum yetmezliğine hatta kalp krizine neden olabilir. Çok az miktardaki alkol kullanımı bile, köpeklerin sinir sistemi üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir.
8- Çiğ Balık
Balıkları pişmiş olarak arkadaşlarıma yedirmeniz gerekmektedir. Aksi halde çiğ balıkların pulları üzerinde parazit olması durumunda arkadaşlarım bakteri ile enfekte olarak ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.
9- Elma Çekirdeği ve Kabukları
Elma köpekler için her ne kadar faydalı bir meyve olsa da, asla çekirdek ve kabuğuyla köpeklere verilmemelidir. 
10- Şeker ve Sakız
Köpeklerde şeker hastalığı çok sık görülen bir hastalıktır. Şeker ve sakız gibi yiyecekler köpeklere çok çekici gelebilir ancak az miktarda tüketilmeleri bile böbrek yetmezliğine yol açarak şeker komasına neden olabilir. Özellikle yolda yürürken yerlere atılmış olan sakızlara dikkat etmenizi öneririm.
11- Üzüm 
Üzüm, içerdiği toksinler nedeniyle köpekler için zararlıdır. 
12- Avokado 
İnsanlar için çok faydalı olan avokado, köpeklerin yememesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği persin maddesi ishal, mide bulantısı, kusma ve damar tıkanıklığına neden olabilir. 
Arkadaşlarıma uzun ömürlü sağlıklı yıllar diliyorum. :)
Woof-Woof





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder